Hero top pagina

NA 30 JAAR NOG STEEDS EEN GROOT SUCCES !!

Al 30 jaar is de compost en potgrond actie georganiseerd door BVV Borne een groot succes in Borne

Hoe het allemaal begon:

In november 1988 kwam Tonnie Schopman toen lid van de activiteiten commissie jeugd met het idee om een compost/potgrond actie te gaan houden, het idee had hij van een collega die bekend was met deze actie in Raalte. De eerste reactie van de mede commissieleden Michiel Hagreis, Willem Bartijn, Rudie Prigge en Jan van Dael was “met stront langs de deur, dat gaan we niet doen”. Tonnie en Jan zetten door en wisten de mede commissie leden te overtuigen dat deze actie een goed idee was om extra financiën voor het jeugd bestuur binnen te krijgen en hierdoor meer activiteiten voor de jeugd georganiseerd konden worden.

In maart 1989 werd begonnen met de voorbereiding om de actie in 1990 te starten. In januari zou de bestelling huis aan huis opgenomen worden en in maart zou het bij de klanten afgeleverd worden. Op die manier zat er voor de club geen risico aan vast dat er teveel of te weinig besteld zou worden. Opstart problemen Bij het aanvragen van de vergunning bleek dat zustervereniging NEO een soortgelijke actie te willen houden.

De gemeente nam het besluit dat beide vereniging de vergunning kregen. Dit leverde nogal wat strijd op. Neo vond dat zij recht op de actie had omdat zij als eerste de vergunning had aangevraagd. Ook de plaatselijke middenstand roerde zich en liet weten dat ze niet blij waren met de geplande compost en potgrond actie. Een boze brief van NEO volgde met daarin de vermelding dat de onderlinge samenwerking tussen de clubs wel eens onder druk zou komen te staan. De voorbereidingen gingen door en inmiddels hadden zich al veel leden aangemeld om te helpen met de verkoop langs de deur.

Om tot een compromis te komen stelde BVV Borne aan NEO voor om de actie gezamenlijk te houden, Borne op te delen tussen de clubs en de opbrengst na rato hulp te verdelen. NEO wou bedenktijd en meldde na een week dat ze niets zagen in een gezamenlijke actie en dat ze start klaar waren om de actie direct te beginnen. Dat BVV Borne ook klaar was voor de actie bleek op het moment van afmelding van NEO, want dezelfde avond nog gingen 80 leden direct de straat op om huis aan huis te verkopen, die avond alleen al werden er 500 zakken verkocht. Dat alle commotie niet ongemerkt voorbij ging bleek wel uit een artikel in de Tubantia destijds onder de kop “Het stinkt in Borne” . een mooi artikel en gratis reclame!

Hoe ging het verder

De eerste 15 jaar steeg het aantal verkochte zakken gestaag en al snel konden we het aantal niet meer op 1 dag bezorgen en werd besloten om op vrijdag en zaterdag de zakken bij de klanten te brengen. Vrijdags met de leden die vrij hadden of die er speciaal een snipperdag voor opnamen en zaterdags met alle leden die tijd had en wilde helpen. In de tien jaar daarna steeg de verkoop nog steeds. Het was onvoorstelbaar dat een actie als deze zo groot zou uitgroeien en we af en toe dachten “dit moet niet groter worden anders kunnen we het niet meer aan “

De afgelopen vijf jaar bleven we redelijk op hetzelfde aantal verkochte zakken, dit jaar zat er weer een stijging in. 30 jaar …wie had dat kunnen dromen… het is en blijft verbazingwekkend!! Zonder onze verkopers was het niet zo`n groot succes geweest. Alles hangt af van de mensen die langs de deuren gaan om de compost / potgrond te verkopen. De laatste jaren helpen de elftallen mee om wijken te lopen.

Genoemd mag worden dat Borne 3 en de JO- 17 dit jaar uitzonderlijk gescoord hebben en niet te vergeten een pluim voor de mensen die al 30 jaar huis aan huis verkopen, de klanten wachten ieder jaar weer op onze komst. Als er goed verkocht word dan moeten de zakken ook bezorgd worden. Er moeten auto’s , aanhangers, en busjes van bedrijven worden geregeld. De administratie en catering moeten in orde zijn. Al met al een heel geregel.

Maar wie de BVV Borne goed kent weet dat het een club is met veel vrijwilligers met hart voor de vereniging. Zo lukt het dus al 30 jaar lang Ik vind zelf de twee dagen wegbrengen de mooiste dagen. Je maakt dan van alles mee. Zaterdag aan het eind van de middag in het clubhuis , als we samen van een welverdiende stamppot genieten , komen de verhalen los. Zo word steevast elk jaar de naam van de inmiddels overleden Jan Efde genoemd, hij was de 80 al gepasseerd toen hij nog mee hielp in het compost/potgrond weekend.. Een echt clubicoon.

Compost/Potgrondactie 2020

Vanwege het Coronavirus was er twijfel over het wel of niet doorgaan van de actie. Met wat aanpassing in de organisatie, m.n. geen contant geld, hebben we risico’s voor onze klanten en onze leden tot het minimum proberen te beperken. Veel leden die met het vervoer hielpen en veel handen met name van de JO – 17 en JO-19, die er voor zorgden dat we op tijd (16.00 uur) zaterdagmiddag klaar waren.

Namens de commissie nogmaals hartelijk dank aan alle helpende handen. Vele handen maken licht werk !, Zonder jullie hadden we dit niet 30 jaar lang kunnen doen.

TOT VOLGEND JAAR.. Jan van Dael

BVV Borne, Sportpark 't Wooldrik 't Wooldrik 6, 7621 AH Borne Clubhuis de Stoep, Telefoon 074-2663900, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.