Hero top pagina

Uit de oude doos (1940- 1945)

Feestvieren kunnen we bij de BVV Borne, elk lustrum werd wel iets georganiseerd en bij de officiële jubilea werd er flink uitgepakt, de 30ste verjaardag van de club viel midden in de oorlog, waar het natuurlijk onmogelijk was om een feestje te bouwen, zie het volgende verslag. (uit de krant maart 1942)

In het seizoen 41/42 lukte het de Geelzwarten wederom het kampioenschap binnen te halen. Onderstaand verslag geeft een goede impressie van de belevenis van dit kampioenschap in oorlogstijd. Borne heeft na een succesvol seizoen weer op verdiende wijze het kampioenschap in de 2e klasse A binnengehaald.

Goede clubgeest, enthousiasme en wilskracht zijn enkele van de factoren die tot dit fraaie resultaat hebben geleid en die de nieuwe kampioenen ook in de komende promotiewedstrijden gevaarlijke tegenstanders zullen blijken te doen zijn. Borne bestond veertien dagen geleden 30 jaar. Wegens de huidige omstandigheden is van een feestelijke herdenking afgezien.

Het eerste elftal heeft echter thans zelf voor het mooiste geschenk gezorgd, dat de vereniging door ieder van harte zal zijn gegund. Wij wensen Borne van harte geluk en een toekomst, waarin nog tal van successen vele malen vreugde en voldoening in het Borne - kamp zullen brengen.

Weetjes

Tijdens de oorlogsjaren werd er “normaal” door gevoetbald.

In het seizoen 1939/1940 haalde Borne wederom een kampioenschap binnen. Tijdens dit jaar, het eerste van de tweede wereldoorlog, had de K.N.V.B. besloten over te gaan tot een noodcompetitie. Borne zat ingedeeld bij Wilhelminaschool, Almelo, Wierden, Rijssen V., Nijverdal, Golto en La Premiere. Op 14 april wordt het kampioenschap binnengehaald door middel van een stijlvolle 10-0 winst op Nijverdal

G.O.L.T.O – Grondig Oefenen Leidt Tot Overwinnen uit Hengelo wordt in 1956 opgenomen in de HVV Tubantia. 

In het seizoen 40 – 41 wordt Borne 2de achter Rigtersbleek, Dit jaar is het voor het eerst in competitie verband de Bornse Derby tegen NEO. NEO – Nomen Est Omen (de naam is een voorteken) werd in 1919 opgericht, tot 1923 heette het Borne Vooruit 1

In het seizoen 42 – 43 was het weer prijs, want wederom werd, ten koste van Hengelo en NEO, het kampioenschap binnengehaald. Nadat in dit seizoen 13 keer winst was behaald, 2 keer gelijk was gespeeld en waarin 3 wedstrijden werden verloren.

In het seizoen 43/44 is er wederom een kampioenschap voor Borne in de Oostelijke 2e klasse A. Door dit resultaat siert een foto van dit kampioensteam op 11 april 1944, het voorblad van het Twentsch Nieuwsblad op. Er moesten twee beslissings -wedstrijden tegen Hengelo aan te pas komen, voordat het kampioenschap binnen was.

De tweede wedstrijd, op het veld van Enschedese boys, zorgde voor een beslissing in deze klasse. Met 1-0 werd in een zeer matige vertoning gewonnen, middels een goal van de Bornse linksbinnen Eysing. Tijdens de promotie - wedstrijden om een plaats in de 1e klasse komt Borne uit tegen Be Quick (Zutphen) en Vitesse (Arnhem). Helaas gaan deze wedstrijden verloren.

In het seizoen 44 – 45 was het niet meer mogelijk om een competitie te spelen

3 april 1945 werd Borne bevrijd door het Dorset regiment, 3 dagen later op 6 april 1945 speelde BVV Borne een bevrijdingswedstrijd tegen de bevrijders

BVV Borne, Sportpark 't Wooldrik 't Wooldrik 6, 7621 AH Borne Clubhuis de Stoep, Telefoon 074-2663900, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.