Uit de oude doos (1951) Jany van der Veen

Dat BVV Borne een rijke historie heeft wisten we al, in het jubileumboek staan diverse verhalen dat onze club m.n. in de periode voordat het betaalde voetbal in 1956 zien intrede deed een woordje mee sprak in noord en oost Nederland.

Deze week ontvingen wij een bericht van Erwin van de Pol die artikelen schrijft voor het voetbaltijdschrift Hard Gras dat hij bij het verzamelen van zijn gegevens voor zijn artikel “brieven aan Jany” een sollicitatiebrief van Jany van der Veen was tegen gekomen uit 1951 voor de functie van trainer bij de BVV Borne.

Nu zal de naam Jany van der Veen de meesten niets zeggen, ver voor onze tijd, maar als je naar de staat van dienst van de heer van der Veen kijkt dan kun je niet anders concluderen dat hij voor AJAX bijzonder belangrijk is geweest.

Jany van der Veen moest als speler door blessures in 1949 stoppen, hierna zal hij zich op het trainersvak gestort hebben, gezien zijn sollicitatie bij onze club in 1951.

Erwin van der Pol schrijft dat Van der Veen ontdekker en trainer was van o.a. Cruijff (de enige man naar wie hij luisterde), Keizer,Hulshof en Suurbier en later als scout van AJAX ontdekker van o.a. de broertjes de Boer, Edgar Davids, Dennis Bergkamp.

Zijn artikel “brieven aan Jany” staat gepubliceerd in Hard Gras no 135 van december 2020.

Opmerkelijk is dat in de seizoenen 50-51 t/m 52-53 Tom Smith trainer was bij onze club en er op het moment van solliciteren door Jany van der Veen geen vacature voor trainer was. Genoeg redenen om weer eens in het archief te duiken. Wordt (misschien) vervolgd.

Bert Bosman

 
BVV Borne, Sportpark 't Wooldrik 't Wooldrik 6, 7621 AH Borne Clubhuis de Stoep, Telefoon 074-2663900, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.